Ar skatu uz jauno gadu


Salīdzinājumā ar iepriekšējo, jaunais, 2015., gads tiks sākts ar diezgan lielu pienākumu nastu. Pirmām kārtām, līgums par saistībām pret diezgan palielu kompāniju, likumiski par ko es nemaz nedrīkstu neko izpaust. Otrām kārtām, atbildība pret projekta komandas biedriem, par savu pienākumu veikšanu projekta ietvaros turpmāko viens ar pus gadu garumā. Treškārt, piedalīšanās NVA biznesa uzsākšanas atbalsta pasākumā un visas no tā izrietošās sekas, gadījumā ja tieku arī pie realizēšanas. Ceturtkārt, ar valodu popularizēšanu saistītas biedrības reģistrēšana un atbilstošo aktivitāšu veikšana. Pieckārt, ar valodu apguvi un tulkošanu saistītas platformas izveide, ko apsolīju savai komandai. Sestkārt, atbildība pret cilvēkiem, kam rakstīšu projektus. Visā visumā ļoti daudz kas par ko atbildēt. Vēl, protams, atbildība pret paša mērķiem.

Nākošā gada garumā noteikti jādubulto savas valodu zināšanas, ne tikai kvalitātes, bet arī daudzuma ziņā. Kā tika noskaidrots šā gada laikā – pilnīgi iespējams sasniegums. Vienīgais, kas šobrīd nedaudz uztrauc ir tas, ka pēc tam jau vairs nebūs gluži kur iet, jo neba nu sarunas ar cilvēkiem mani interesē. Vairāk – valodas kā matemātiskas sistēmas un veids kā iepazīties ar jaunu informāciju vai citādāku skatu uz ikdienas dzīvi un notikumiem. Ja būs iepazīts tik daudz, tad nepaliks vairs nemaz tik daudz ko iepazīt. Ja nu gadījumā tā notiks, būs noiets vēl viens dzīves etaps, kā tas jau bija ar programmēšanu, 5 gadu laikā tika apgūts un saprasts tik ļoti daudz, ka ikdiena pārvērtās par garlaicīgu vienu un to pašu darbību atkārtošanu un zaudēja savu primārais intereses objekta nozīmi. Ar valodām noteikti grūtāk sasniegt atbilstošu līmeni, bet vienā mirklī tomēr atkārtošanās īpatsvars var sasniegt kritisku līmeni, lai gan, valodas vismaz var izbaudīt arī pasīvi. Programmēšana, savukārt, 100% radošs process, kur veicamais patstāvīgi atkārtojas. Pie tam, lai kaut ko darītu, nepieciešams dators.

Bet svarīgāk par zināšanu paplašināšanu tomēr noteikti ka ir uzlabot manas gramatikas un ortogrāfijas prasmes. Tā vairs tālāk turpināties nevar – rakstīt, neprotot likt komatus, nezināt valodas likumsakarības un tik un tā mēģināt palīdzēt citiem apgūt valodu, ko pats pilnībā neizproti, nevar. Pirmā no lietām ar ko sākt nākošo gadu noteikti būs minēto prasmju iegūšana, vismaz minimālo zināšanu apmērā. Teorētiski, par to rūpējas korektors, bet tie ir papildus izdevumi un laika aizkaves, kas jau sāk pamazām kaitināt. Pie tam, visā tulkošanas procesā ienāk cilvēks, kura pieejamību nevar prognozēt, bet kas ietekmē tulkojuma atgriešanas laicīgumu.

Nākošā ar valodām saistītā apņemšanās – iztīrīt savu valodu. Es pārlieku bieži savā valodā lietoju internacionālismus vai svešvārdus, kam ir atrodami aizstāšanai piemēroti vārdi arī latviešu valodā. Kaut vai vārdu pāris – komfortabls un ērts. Ir gadījumi, kad neeksistē nepieciešamība pēc vārda komfortabls, jo nozīmes pārklājas. Tādā pat veidā es gribu iztīrīt arī savu latgaliešu valodu no nevajadzīgi ievazātiem “latgaliskojumiem”, kas patiesībā ir latviešu valodas vārdi, kas vienkārši izteikti atbilstoši “latgaliskai” gramatikai un izrunai, un tiek lietoti neskatoties uz to, ka eksistē arī īsts latgalisks vārds, ar to pašu nozīmi, un citām nezālēm.

Kaut kad tuvāk marta beigām noteikti taps divi lielāki projekti. Tas būs aptuvenais laiks, kad būšu apradis ne vien saprast valodas ko zinu, bet arī lietot tās. Cerams, beidzot būšu saņēmis drosmi izveidot savu video emuāru, kur iepazīstināt cilvēkus ar latviešu un latgaliešu valodām, kā arī ar tūrisma iespējām manā apkārtnē, plus izpausties tēmās par valodu apguvi un vienkārši par dzīvi izmantojot sev pieejamo raibo izteiksmes līdzekļu klāstu. Otrs projekts noteikti būs emuārs par tūrisma iespējām Rēzeknes pusē ar informatīviem rakstiem dažādās valodās. Varbūt beidzot saņemšos un izveidošu latviešu valodas video kursu.

Citā ziņā nekādu plānu man nākamajam gadam pagaidām vairs nav, vai vēl nav, tikai attīstīties tālāk, ieturot pašreizējo kursu. Cerēsim ka šis kļūs par “stabilitātes” gadu.

Visu labu! Līdz nākamajam rakstam 🙂 Ar cieņu, Jānis.

About Jānis Strankals

An INTP, uncompromised one. Lazy programmer, strange writer, terrible artist and really strange person. Wannabe developer of interactive book "Lyalia Chronicles" and leader of Team LatgolAI.
Šis ieraksts tika publicēts FaI izstrāde. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.